Actualitat / Cultura

El CCCB acull un anàlisi de l’Europa del segle XX a través de la figura d’Stefan Zweig

El conferenciant Rafael Argullol

El conferenciant Rafael Argullol

L’escriptor i filòsof Rafael Argullol ha parlat al CCCB, Centre de cultura contemporània de Barcelona, sobre l’obra de l’escriptor jueu Stefan Zweig amb la ponència “El món d’ahir des del món d’avui: Stefan Zweig i la seva tradició espiritual” en una sala Mirador plena. L’acte commemorava els vints anys de la fundació Baruch Spinoza i ha estat pel també escriptor i director del CCCB Vicenç Villatoro que ha qualificat la feina de l’entitat de fonamental en la “valorització de la cultura jueva” i en el “rebuig i combat de l’antisemitisme”.

Stefan Zweig, ha explicat Argullol, va ser oblidat per tota una generació i va tornar a reaparèixer com un “escriptor o interlocutor necessari per a comprendre l’època”. El ponent s’ha basat en l’obra de Zweig El món d’ahir, memòries d’un europeu per poder explicar la vida de l’autor i que va treure’s la vida el 1942 a Petròpolis després d’haver “perdut el seu món i la seva pàtria espiritual”.

Fe i passió per la paraula

Stefan Zweig fa tres salts en la seves memòries per explicar la seva vida. Ho fa amb una “puresa de les sensacions de l’escenari destruït de la seva vida”, explica Argullol. Des d’una òptica totalment diferent de la de l’obra de Thomas Mann, Faustus, escrita amb el mateix objectiu. La seva joventut a Viena marcada pel contrast entre l’ebullició social i la fossilització d’un imperi austrohongarès a les acaballes el fa adonar-se de la importància de la paraula de cara els conflictes que viuria Europa a la primera part del segle XX.

Zweig però, afirma que “ells no es van adonar de que les ruptures en el terreny estètic més profundes del que es pensaven”, explica el ponent. “Com si Déu posés el bisturí”, afegeix.

L’arribada de la I Guerra Mundial, vinguda des d’un període de pau espiritual a Europa que es va trencar per incidents locals, va suposar un canvi en el model social deixant enrere els Cafès de Viena per donar pas al cabaret berlinès i és quan “la paraula es perd”. Tot i això, tot Europa i també Zweig no són conscients d’aquesta pèrdua. Els totalitarismes comporten la destrucció total.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s